Какво е лендинг страница и кога да я използвате за онлайн бизнеса си?

Какво е лендинг страница и кога да я използвате за онлайн бизнеса си?

Защо ни е необходима лендинг страница, ще донесе ли повече конверсии, ще имаме ли повече възвръщаемост от кампаниите си? И какво изобщо е лендинг страница?

Почти ежедневно в практиката ни обсъждаме необходимостта от лендинг страници и ефекта им за различните бизнеси онлайн. И, ако не познавате или отричате използването им, имайте предвид, че ⅓ от бизнесите са увеличили процента си на продажби, регистрации или други конверсии през 2023 г. именно благодарение на специално изградени лендинг страници за различни кампании, продукти, събития, услуги и др. В статията ни разглеждаме какво представляват тези страници и как могат да ви помогнат да отличите стойностното си предложение в DGTal пространството.

Какво представлява лендинг страницата?

Лендинг страницата (landing page) е уеб страница, специално създадена за една конкретна цел, напр., за записване за предстоящо събитие или друга конверсия. Чрез нея можете да представите по най-атрактивния начин своето предложение и да съберете данните за контакт на заявилите желание за участие. Накратко, превръщате потребителите в лийдове. Звучи просто за изпълнение, но дори при създаването на лендинг страници има някои особености, както и добри и лоши практики. Нека първо изясним защо кога и защо вероятно имате нужда от лендинг страница.

Важно: Често терминът “лендинг страница” се използва погрешно за стандартни страници от уеб сайтовете, към които водят рекламни кампании. Обикновено тези страници се наричат “целеви” за дадената кампания.

Защо и кога да използвате лендинг страница?

Вече споменахме каква би била целта ви, ако използвате лендинг страница - покупка на един конкретен продукт, регистрация, запитване или друго. Вероятно обаче си задавате въпроса, който най-често обсъждаме с клиенти: Защо просто не използваме началната или друга страница от сайта за онлайн кампанията ни?

А причината е повече от очевидна: Пълен фокус на потребителя към конверсия, без възможността той да се разсее от други страници и линкове и да избере друга възможност от навигационното меню, като се води единствено по стъпките, които сме определили в лендинг страницата. Звучи като UX недостатък за всяка една стандартна страница от уеб сайт, но не и за лендинг страниците, които са 100% ориентирани към директен резултат.

Ето и някои от най-често срещаните причини да се използват от онлайн бизнесите:

  • Регистрация за събитие - бихте искали да съберете контактната информация на потребителите и да им изпратите детайли за участие след това, а именно лендинг страницата би била подходяща да превърнете заинтересованите в записали се по лесен и бърз начин.
  • Абониране за нюзлетър - можете да използвате съвсем семпла структура и визия за лендинг страница, чрез която потребителите да се записват за вашия бюлетин с новини, промоции или полезно съдържание от бранда.
  • Е-книга или whitepaper - ако сте разработили подробно и полезно съдържание по дадена тема в отделен документ, можете да му отделите собствено пространство под формата на лендинг страница, от която потребителите могат да го свалят и да оставят данните си за контакт.
  • Сваляне на мобилно приложение - ако ваш продукт или услуга е съпроводен от използването на мобилно приложение, можете да поканите потребителите да го свалят от специално изработена за целта лендинг страница.
  • Заявка за безплатен тест или демо - ако продуктът ви позволява безплатен тестови период, предложете го на заинтересованите потребители. Поискайте от тях необходимата информация за контакт чрез лендинг страница и ги превърнете от потенциални в реални клиенти за бизнеса си.

Добри практики при създаване на лендинг страници

Ако вече сте наясно с необходимостта от изграждане на лендинг страница за бизнеса си, имаме и някои съвети и препоръки относно важните елементи, за да постигнете максимална ефективност.

Заглавие, фокусирано върху ползата за потребителя

Около 70% от потребителите, попаднали на лендинг страница, ще я напуснат почти веднага без да прочетат информацията в нея. Затова е важно максимално бързо да покажете защо страницата е важна и полезна за тях, а заглавието е първото, което ще видят в нея.

Изчистена структура

Не бъдете креативни, а практични по отношение на структурата на лендинг страниците. Придържайте се към формат, който е познат на потребителите:

  • Атрактивно заглавие
  • Релевантно изображение
  • Контактна форма
  • Призив към действие (CTA)
  • Копи и описание на предложението ви

Въздействащо и ангажиращо копи

Текстът в лендинг страницата е не по-малко ключов от заглавието, за да убеди потребителя да стигне до конверсия. Постарайте се в копито да говорите директно за ползите и да се обърнете към четящия с призив за действие. Запомнете, че потребителите едва ли ще прочетат всяка дума от текста ви и затова е важно най-важната информация да бъде представена в началото и разбираема буквално с един поглед. Уверете се и, че текстът е стилизиран в кратки и бързо четими параграфи, които покриват:

  • Проблема на потребителя, към когото е насочено посланието
  • Решението, което бизнесът ви предлага
  • Какво включва решението и как се очаква да работи
  • Директните резултати за клиента или потребителя
  • Препоръки и доказателства, че решението ви вече е помогнало на други потребители
  • Предварителен отговор на съмнения от страна на потребителите към твърдение в текста
  • Желание да спечелите доверието на потребителя: информация за гаранция, възможност за лесно връщане или отписване, цитат от доволен клиент, политика за поверителност и др.

Научете повече: Разликите между копирайтинга и писането на съдържание

А ако искате да овладеете всички техники на креативното, въздействащо и ефективно послание, попитайте ни за безплатния ни ресурс “Master the Art of Persuasion: A Comprehensive Guide to Effective Copywriting.”

Поискайте минималната необходима информация от потребителя

Вероятно искате да разполагате с възможно най-много данни за контакт на потребителите, но се ограничете само до тези, които са наистина необходими, за да ги превърнете в лийдове. Обикновено името и техният имейл адрес са напълно достатъчни. Не забравяйте, че, ако поискате твърде много информация за контакт, можете да загубите тяхното доверие или търпение, а с това и шанса да ги задържите на лендинг страницата.

Премахнете менютата и навигацията, видими за основния уеб сайт

Споменахме, че лендинг страниците имат една единствена конкретна цел, а всеки линк към друга страница отдалечава потребителя от нея. Уверете се, че потребителят има само два избора в лендинг страницата, на която е попаднал: или да конвертира или да я напусне.

Responsive дизайн

Не забравяйте, че потребителите използват различни устройства и екрани, а вашата страница трябва да се визуализира безпроблемно на всеки един от тях. Уверете се, че на всички видове мобилни и десктоп устройства хората ще виждат правилно страницата и ще могат да оставят своите данни за контакт бързо и лесно.

Оптимизирайте за търсачки (SEO)

Вероятно лендинг страницата ви ще генерира трафик от рекламни кампании, но не пропускайте възможността да привлечете още потребители с релевантни търсения в търсещите машини. Уверете се, че разбирате какво и как търсят потребителите в Интернет, както и че вашата страница съдържа отговорите.

Вижте още: Какво е SEO и как се прави

Формата за контакт преди scroll-а

Добра практика е формата, с която събирате потребителските данни да бъде видима още при зареждане на страницата, без да е нужно потребителят да скролва надолу и да я търси. Така ще успеете да конвертирате веднага онези, които вече са взели решение да оставят своите данни.

Thank you страница при конверсия

Това е страницата, на която изпращате потребителите, оставили си данните във вашата лендинг страница. Обикновено тя съдържа спазеното обещание от ваша страна - възможност за сваляне на файл или потвърждение за регистрация. Добавете и благодарствен елемент към потребителите за доверието и се възползвайте от възможността да ги насочите към още добавена стойност от бизнеса ви по релевантна тема.

A/B тестинг и проследяване на резултати

Ето и практичен съвет как да разберете кои послания, дизайнерски решения, призиви към действие и др. наистина работят: Експериментирайте! Работата с лендинг страници ви дава възможност да тествате различни варианти, които се показват едновременно на потребителите и ви дават обратна връзка кои елементи от тях носят по-добри резултати. Съветваме ви освен конверсиите да следите и други метрики за работата и ефективността на лендинг страницата си, като:

  • Източниците на трафик
  • Посещения на страницата и посещения спрямо конверсии
  • Брой реални контакти, събрани през страницата
  • Heat mapping, за да разберете как потребителите работят със страницата и какво преживяване получават
  • Bounce rate, за да сте наясно колко потребители веднага напускат страницата след попадане в нея
  • Брой изоставени форми, които потребителите са започнали да попълват и вероятните причини за това

Полезна ли ви беше тази статия? Темата е вдъхновена от работата ни по различни проекти и най-честите въпроси на клиентите ни в хода на съвместни активности. Ако желаете да научите повече, да получите консултация от екипа ни или да обсъдите с нас друга тема от света на DGTal маркетинга, екипът ни е на разположение.