Какво е SEO и как се прави?

Какво е SEO и как се прави?

„Как да сме на първо място в Гугъл“ – попита наш клиент преди време - „като нищо не разбирам от панди и пингвини!?”

И до днес въпросът няма еднозначен отговор, защото правилата на играта постоянно се променят. Ще ви представим обаче доказано работещи тактики за оптимизация, с които имате голям шанс да попаднете сред топ резултатите в търсачките. Започваме с малко теория, а накрая ще ви кажем и кои са Пандата и Пингвинът.

Какво е SEO?

Според Semrush, оптимизацията на уеб сайтове или страници за търсачки (SEO) представлява изкуството и науката да убедите търсещите машини на Google, Bing, Yahoo и др., да припознаят вашето съдържание, като най-точния отговор на дадено търсене от потребител онлайн. Звучи лесно, докато не осъзнаете, че се борите с огромен брой конкуренти, които също предлагат решения, отговори, продукти или услуги, подобни на вашите, и непрекъснато полагат усилия да се харесат на търсачките. Внимание: Оптимизацията за търсачки има за цел привличането на органичен трафик към сайта ви за разлика от платените онлайн рекламни кампании.

Как функционира SEO?

Търсещите машини имат свои ботове, които обхождат различните уеб сайтове в Интернет и индексират съдържанието в тях. След това използват редица сигнали и ранкинг фактори, за да определят коя страница или сайт разполагат с най-точния отговор на всяко едно потребителско търсене.

Алгоритъмът на търсачките се променя постоянно, за да бъде максимално полезен за потребителите. За вашия онлайн бизнес това означава, че Google, Bing и Yahoo определят правилата, а за да попаднете на първата страница с резултати, трябва да ги спазвате до възможно най-голяма степен.

Infographic

On-page SEO фактори

Съдържание

Съдържанието в уеб сайта ви е най-важният фактор за търсачките. Ето и няколко съвета за добрата оптимизация на вашите продуктови страници, блог статии и т.н.:

  1. Фокусирайте се върху качеството – информативно, разбираемо, оригинално и добре презентирано съдържание в разнообразни формати.
  2. Демонстрирайте експертност и задълбоченост по темата, за която пишете. Ако давате стойност на потребителите и те взаимодействат със съдържанието ви, това няма да остане незабелязано от Гугъл.
  3. Споменавайте и цитирайте източниците си на данни и информация. Препратките (хиперлинкове) към авторитетни източници също са добра практика.
  4. Проучете ключовите думи, с които целевата ви аудитория си служи. Подходящи онлайн инструменти за това са платформите на Semrush, Serpstat, Similarweb и много други. С тях ще откриете кои фрази или отделни думи във вашата категория са най-търсени от потребителите в Google, Bing и други търсачки.
  5. Използвайте най-популярните ключови думи при създаване на съдържание и то в най-открояващите се елементи – в заглавия, подзаглавия или в началото на основните абзаци.
  6. В никакъв случай не насищайте текстовете си излишно с ключови думи и фрази. Тяхната употреба трябва да е напълно естествена, а в най-добрия случай - да съвпада дословно с изказа или търсенето на потребителя. Заглавието, началото и подзаглавията в този материал имат точно такава цел. Според експерти, тази практика вече не е необходима поради все по-осъвършенствания алгоритъм на Google. Въпреки това тя все още дава добри резултати особено на български език.
  7. Публикувайте актуално съдържание по нашумяла тема, която засяга и вашата дейност. Ако сте от първите, ще си осигурите повече видимост, както и голям шанс останалите да цитират вас като източник.
  8. Обновявайте по-стари страници и материали, ако е налична нова информация по темата. Скоро ще актуализираме тази статия и списъка с работещите SEO тактики според последните изменения в алгоритъма на търсачките.
  9. Включвайте конкретни отговори в съдържанието си. На първо място, защото огромна част от запитванията в Гугъл са въпроси и на второ място – защото търсачката се опитва да дава отговорите директно в страницата с резултати (в отделен панел над/до класираните страници или като директен отговор при гласово търсене).
  10. Не всичко е текст. Използвайте разнообразно съдържание (изображения, видеа, аудио), като за тяхната оптимизация за търсачки е важно да добавите описание според различните формати, за да подскажете на Гугъл какво съдържат.

Структура

Структурата на сайта ви може максимално да улесни или пък да затрудни ботовете на търсачките да обхождат и индексират съдържанието, а с това и да разбират какво и защо публикувате. Ето и няколко полезни съвета:

  1. Уверете се, че сайтът ви може бързо и лесно да бъде обходен от ботовете на търсачките.
  2. Иползвайте robots.txt файл, за да укажете на ботовете как и кои страници от сайта ви да индексират.
  3. Съставете XML карта на сайта си.
  4. Използвайте възможно най-много обикновен HTML код за структуриране на сайта си.
  5. Сайтовете, адаптирани за мобилни устройства, са с предимство в резултатите. Уверете се, че и вашият функционира безпроблемно на всяко едно устройство.
  6. Избягвайте дублираното съдържание или използвайте т.нар. канонични url-адреси, за да укажете коя страница искате да бъде избрана от търсачките в случай на дублирано съдържаниел
  7. Уверете се, че сайтът ви зарежда бързо на всяко едно устройство. Скоростта е основен SEO фактор, като е и една от причините потребителите да имат приятно или негативно преживяване на сайта ви. Добър инструмент за проверка и оптимизация на скоростта на сайта и различните страници е Google PageSpeed Insights.
  8. Задължително използвайте SSL/TLS сертификат, който ще гарантира сигурност на връзката между сървъра на вашия сайт и всеки един потребител чрез криптиране. Google дава предимство на уеб сайтове, защитени с HTTPS връзка.
  9. Добавете ключови думи в URL адресите си, ако е възможно, и ги отделяйте с тире.
  10. Избягвайте дълги и сложни URL адреси на страниците си, които не са говорещи за потребителите.

HTML кодът

HTML кодът указва на браузърите как да визуализират всяка част от съдържанието в сайта и уеб страниците ви. Търсачките също си служат с него за по-добро индексиране, а това означава, че и вие има на какво да обърнете внимание:

  1. Заглавията са най-важният елемент, като те трябва да бъдат конкретен и еднозначен сигнал за съдържанието и целта на всяка една страница. Поставете ги в HTML title tag. В търсачката те ще представляват и кликаемият текст, който ще се появи в резултатите.
  2. Възмжно е Google да смята, че за съдържанието, което поднасяте, е по-подходящо различно заглавие. В този случай практиката сочи, че алгоритъмът може да предпочете и H1 заглавие от страницата.
  3. (Мета)Описанията, които поставяте в meta description tag не представляват ранкинг фактор, но са ключови за потребителите. При много търсения те се визуализират под заглавието и дават допълнителна информация за резултата. Използвайте ги, за да убедите хората, че имате най-добрия отговор на тяхното търсене.
  4. Използвайте structured data, за да ориентирате търсачките на сайта си и да им помогнете да разберат съдържанието ви. С тази опция ще имате възможност и да предоставите по-подробна информация в резултатите при търсене.
  5. Заглавията в страницата (H1, H2, H3…) са полезни за указване на йерархията на съдържанието и за подреждане на различните секции. Добра практика е да използвате ключови думи в тях, но не и да ги насищате с такива. Макар да са полезни за търсачките, по-скоро мислете как чрез тях да помогнете на потребителя да се ориентира.
  6. Използвайте ALT тагове, за да опишете съдържанието на изображенията, които публикувате. Макар това да не е силен ранкинг фактор, все пак подобрява потребителското преживяване на сайта и подпомага четимостта на изображенията особено за потребители със зрителни увреждания.
  7. Използвайте Schema, за да позволите на търсачките по-лесно да разбират структурата на сайта ви и да поднесат правилното допълнително съдържание в резултатите при търсене.

Off-page SEO фактори

Авторитет и репутация на сайта и ангажираност на потребителите

Да, алгоритъмът на търсачките също има повече доверие на едни сайтове спрямо други. Макар да нямате пряко влияние върху този SEO фактор, ето какво ще е полезно да знаете и да направите:

  1. Уверете се, че сайтът ви функционира правилно и в него липсват каквито и да е грешки – правописни, технически, функционални и т.н. Всяка една такава може да е напълно достатъчна, за да загубите доверието на потребителя.
  2. Дори сайтовете, от които получавате линкове, са от значение за търсачките при определяне на вашия авторитет.
  3. Търсачките измерват ангажираността на потребителите, за да определят качеството на уеб страниците ви. За целта се проследяват интеракциите на посетителите в сайта, времето прекарано на страниците, средна продължителност на потребителските сесии или т.нар. “bounce rate” – процентът потребители, напуснали веднага сайта без да взаимодействат със съдържанието.
  4. Ангажирайте потребителите с вътрешни препратки към други полезни и релевантни страници от сайта.
  5. Добавете възможност потребителите сами да генерират съдържание в сайта – чрез публикации, коментари или ревюта, например.
  6. За добрата репутация на сайта освен качествено съдържание е необходимо и време. Търсачките не разкриват с каква тежест е това в алгоритмите им, но е съвсем естествено сайтът ви да се ползва с повече доверие в дългосрочен план, ако сте спазвали всички останали добри SEO практики.

Линк билдинг

Линковете към даден сайт са първият и все още основен off-page SEO фактор, на който търсещите машини разчитат. За изграждане на link building стратегията ви добре е да имате предвид следното:

  1. Линковете от доверени сайтове с добра репутация, разбира се, имат повече тежест при оптимизацията на вашия.
  2. Използвайте anchor текстове разумно. Това са кликаемите части от текста, които ви отвеждат към друг сайт или страница. Търсачките разчитат на този текст, за да разберат смисъла на линкнатото съдържание и контекста му от гледна точка на потребителя. Примери за добра употреба на anchor текстове вече срещнахте на няколко места в тази статия. Никога не прекалявайте с тяхната употреба.
  3. Нямате контрол върху anchor текстовете в други сайтове, които водят към вашия.
  4. Избягвайте употребата на подвеждащи anchor текстове или генерични такива (напр. “кликни тук”).
  5. Линковете от други сайтове към вашия са добър сигнал. Макар качеството да е с предимство, броят също е от значение. Имайте предвид, че спамът, купуването на линкове и други сродни практики е много вероятно да бъдат „наказани“ от търсачките.

Контекст при търсене и персонализация

Ще се изненадате докъде стигат търсещите машини, за да „угодят“ на потребителите. Не е тайна, че резултатите и класирането могат да варират за различните потребители според контекста на тяхното запитване. Едва ли ще можете да повлияете на тези сигнали, но е добре да ги познавате и да разбирате тяхната роля.

  1. Локацията е от значение – потребителите виждат резултати според своята локация, език и дори култура на страната, в която се намират. Използвайте това като предимство, особено ако целевата ви аудитория е концентрирана в определена държава.
  2. Ако имате съдържание на различни езици, то използвайте различни URL адреси за всяка езикова версия. Подготвяме и материал по темата за по-напреднали.
  3. Локалните търсения стават все по-масови, а потребителите често включват фразата „близо до мен“ в своето запитване. Това е отличен шанс за вашия бизнес, ако разполагате с физическа локация или обслужвате само клиенти в близост.
  4. Ако разчитате на локални търсения, уверете се, че бизнесът ви е отбелязан в Google My Business
  5. Google персонализира резултатите според историята на потребителя и предходните му търсения. Добър пример е търсенето “Penguin”, при което вие ще видите предимно резултати, свързани с пингвини, а ние – резултати, свързани с един от ъпдейтите на Google, носещ това име.
  6. Освен добрата структура и йерархия на сайта, не забравяйте и доброто потребителско изживяване (UX). То също е субективен елемент, но с помощта инструменти като Hotjar ще проверите дали вие се справяте достатъчно добре и как потребителите взаимодействат със съдържанието ви.
  7. Намерението, с което потребителят търси, също е от значение. То може да бъде с цел проучване, информиране, сравнение на продукти или покупка (различните етапи на маркетинг фунията) и вероятно целта на всяка страница от сайта ви е различна. Търсачките могат да я разберат и да насочат потребителя според намерението, с което търси.

Вредни SEO практики или как да получите наказание от търсачките?

Убедихте ли се вече колко умни са търсачките всъщност и колко много фактори взимат предвид, за да са полезни за онлайн потребителите? По същия начин търсещите машини разбират и кога се опитвате да ги заблудите. Ето и как точно можете да си навредите:

  1. Прикривайте съдържание, давайки различна информация на потребителите и на ботовете на търсачките (т.нар. “cloaking”). Това е отличен начин да ги подведете и накарате да влязат в сайта ви дори ако съдържанието ви е напълно нерелевантно.
  2. Затрупайте съдържанието си с ключови думи без значение дали те имат място в текста, заглавията или описанията. Подобен спам веднага ще привлече вниманието на Гугъл.
  3. Не се съобразявайте с нормите за интелектуална собственост и качвайте пиратско, забранено или откраднато съдържание в сайта си. Плагиатството или хостването на такова съдържание вероятно успешно ще ви премахнат от резултатите при търсене.
  4. Опитайте да манипулирате алгоритмите с множество беклинкове към вашия сайт в различни форуми и блогове, за които сте платили или сте създали изкуствено.
  5. Поставете възможно най-много ключови думи или линкове в страниците, след което ги прикриите от потребителя с определен цвят на текста. Така те ще са видими само за ботовете на търсачките.
  6. Позволете си да добавите неограничен брой рекламни прозорци и банери, които при зареждане на сайта потребителите да виждат. Нека бъде максимално трудно за тях да преминат през това съдържание и да продължат работата си на вашия сайт.

На къде се развива SEO?

Ще обсъдим новите тенденции при търсене в отделен материал, но е добре да знаете, че те налагат и нови добри практики за оптимизация. През последните години все по-голяма популярност набират:

  • Гласови търсения – от смартофни, коли, други мобилни устройства и дори от умните домакинства.
  • Изображенията в резултатите при търсене – според Google, все по-голям брой потребители търсят именно изображения.
  • Локални търсения – все повече потребители освен информация търсят и продукти и услуги в близост.
  • Видео – този формат води до най-висока ангажираност на потребителите. Google показва видео резултати в търсачката, но имайте предвид, че сериозната работа тук е в YouTube.

Ъпдейтите в алгоритъма на Гугъл

Дойде време да научите и кои са Пандата и Пингвинът.

Panda и Penguin са имената на два от многото ъпдейти в алгоритъма на търсачката, които са направени през годините. Вероятно се убедихте, че Google постоянно се стреми да се усъвършенства и да дава все повече стойност на потребителите. Част от тази мисия са промените в алгоритъма, които с времето дават приоритет на полезното и уникално съдържание, на страниците, оптимизирани за мобилни устройства, на бързите сайтове, на сигурните и защитени връзки, на потребителското изживяване и на много други.

Бонус SEO съвет

Колкото по-подробно се запознаете с ключовите SEO фактори, толкова по-добре ще разберете, че истинската ви цел трябва да бъде не да се харесате на търсачките, а на потребителите. Техните сигнали и „обратна връзка“ са това, което всъщност ще накара търсещите машини да ви харесат. Затова в процеса на изграждане на уеб сайт и създаване на съдържание мислете предимно за това какво ще се хареса на вашите потребители – репутация на бранда ви, скорост на сайта, структура и навигация, визуално оформление и ангажиращо съдържание, което ще накара човекът зад екрана да стигне до края на страницата. Точно както и вие току-що направихте.

Полезна ли беше тази статия за вас? Свържете се с екипа ни за още полезни ресурси и научете как можем да работим заедно за подобряване на вашите SEO резултати. Вижте и още на какви маркетинг услуги можете да разчитате от DGTalents.