Копирайтинг vs. Content writing: Едно и също ли е?

Копирайтинг vs. Content writing: Едно и също ли е?

Различавате ли копирайтинга от писането на съдържание? Знаете ли кога да използвате всяко едно в полза на своя онлайн бизнес?

Често двете понятия се възприемат като едно и също, макар да имат различни, взаимно допълващи се цели. В практиката ще срещнете и специалисти, които имат затруднения с едното, но владеят другото до съвършенство.

С тази статия целим да покажем как двете работят заедно и да ви помогнем да разберете от кое имате нужда, когато работите над своя дигитален маркетинг и бизнес.

Какво е копирайтинг и какво е писане на съдържание?

Често писането на съдържание има за цел да информира, ангажира или забавлява. Развиваме блога на DGTalents, за да добавим стойност на читателите и да отговорим на най-честите въпроси при планиране на онлайн присъствието и позиционирането. Когато става въпрос за убеждаване, продаване или призив към действие в кратък формат, то по-скоро разчитаме на копирайтинг похвати.

Copywriting vs content writing

Според дължината на текста

Обикновено имате нужда от content writer за създаване на по-дълги формати на съдържание, често над 1000 думи. Това са блог статии, електронни книги, нюзлетъри и други. Когато става дума за копирайтинг, най-често такъв ви е необходим в рекламни формати, постове за социалните мрежи, описания на продукти и всички други по-кратки текстове. Разбира се, това не са строги правила, а по-скоро наложени от практиката наблюдения.

Според целта на текста

Основна цел на content writing-а е SEO оптимизацията. Чрез създаването на дълги блог статии или страници от уеб сайта ви трябва да убедите търсещите машини, че съдържанието, което публикувате, е най-добрият отговор на потребителски търсения във вашата категория. При копирайтинга по-често можем да говорим за креативност и почти пълна свобода на изказа при поднасяне на информацията с цел максимално въздействие на четящия. Въпреки разликата между копирайтинга и създаването на съдържание на теория, все по-често бизнесите имат нужда от комбинация между двете, или т.нар. “SEO копирайтинг”.

Как да създавате съдържание успешно

Време е да споделим и какви са приликите между копирайтинга и писането на текстове за онлайн формати, а именно добрите практики, които ги правят ефективни.

Добрият текст се отличава

“Атрактивен”, “информативен”, “полезен”, “въздействащ”. Ако тези думи не определят текста ви, вероятно не сте се справили добре. Ето и няколко бързи съвета, които лесно може да изпробвате:

Как да накарате потребителя да продължи да чете

  • Уверете се, че сте наясно за кого пишете. Ако не познавате аудиторията, която трябва да чете текста ви, шансът да въздействате успешно с думите си е почти нулев.
  • Бъдете последователни в изказа си. Вероятно в текстовете ви ще добавите информация от различни източници и ще споделите разнообразни мисли, идеи или препоръки. Постарайте се всички те да звучат като един завършен текст, създаден от един-единствен автор.
  • Използвайте разговорен стил. И не, тук не става дума за диалект, жаргон или прекалена неформалност. Създаването на текстове за уеб формати позволява гъвкавост и повече индивидуалност при писане в сравнение със съдържанието, което ще откриете в печатни формати или академични източници, например. Не сте длъжни да използвате тежък изказ, твърде много сложни изречения или високопарни фрази. Напишете текста така, както бихте го разказали на потенциалния си купувач, потребител, клиент или партньор.
  • Редактирайте. Редактирайте отново. Винаги ще откриете начин да формулирате своята мисъл по-добре от гледна точка на граматика, лексика, пунктуация, изказ или мелодичност. А, ако съветът не е приложим за вас и винаги ви се получава от първия път, моля, кандидатствайте за работа в екипа ни. Одобрени сте.
  • Овладейте емоционалния изказ и плавния преход между идеите в текста. Предишният ни съвет е добър пример в тази посока.

Вижте още: Овладейте изкуството на убеждаването

Как да задоволите потребност чрез своя текст

Вече споменахме колко важно е да познавате аудиторията, за която създавате съдържание, както и нейните проблеми, бит и поведение онлайн, или основни проблеми и нужди. Не е задължително те да бъдат фундаментални, но е важно да знаете какво би мотивирало хората да действат. Например, добре е да си давате сметка, че потребителите на iPhone нямат просто нуждата от мини компютър в джоба си, чрез който могат да общуват. Това, което Apple много добре знаят, е, че техните продукти са символ на социален статус и задоволяват напълно различни потребности от тези да разполагаме с мобилен телефон с достъп до Интернет. Огледайте се и ще видите колко много продукти и услуги добавят стойност за ползвателите си далеч отвъд своите характеристики или функционалности. Ако трябва да обобщим идеята на този параграф, открийте точно кои потребности на целевата ви аудитория можете да задоволите с текстовете, които създавате, тъй като те често не са сред най-очевидните и буквалните.

Как да оптимизирате съдържанието си за търсачки

Ако вече знаете какво е SEO, вероятно сте наясно, че създаването на текста е само част от on-page оптимизацията за търсещи машини. Важно тук е да сте наясно за ключовите думи, които потребителите използват при търсене на съдържание, като вашето. Важно е и да ги използвате по правилен начин в метаданните на страниците и на подходящи места в текста, без изкуствено пренасищане.

Вижте повече по темата в статията ни: Какво е SEO и как се прави

Е, копирайтинг или писане на съдържание?

Сигурни сме, че бизнесът ви има нужда и от двете. Сигурни сме и, че обикновено очаквате да ги получите от един и същи специалист. Целта на тази статия е да ви информира за основната разлика, която съществува на теория, и да ви обърне внимание, че не всеки, създаващ креативни и въздействащи текстове, може да добави реална стойност за бизнеса ви, както и обратното.

Разбира се, копирайтингът и създаването на текст за онлайн формати са само част от целия маркетинг микс и стратегията ви за маркетинг чрез съдържание. Допълват ги всички останали активности, които реализирате в посока бранд стратегия, SEO оптимизация, атрактивен дизайн, онлайн реклама, имейл маркетинг и др.

Ако вие имате нужда от създаване на съдържание или копирайтинг, обърнете се към нашия екип за съдействие. Познаваме добрите практики и можем да помогнем на бизнеса ви да се отличи онлайн.