SEO метрики, които наистина си заслужава да следите

SEO метрики, които наистина си заслужава да следите

Създаваме тази статия, насочена към всички бизнеси, притеснени от високия bounce rate или exit rate на своя уеб сайт. Наистина е важно да следите SEO метриките и да разбирате как работи онлайн съдържанието ви, но има далеч по-важни показатели, върху които да се фокусирате най-напред, за да взимате стратегически решения. Споделяме ви част от ключовите индикатори, които да наблюдавате, както и онези, които можете да си позволите да игнорирате.

Защо изобщо да следите SEO метрики?

Без да сте наясно с няколко ключови показателя, трудно ще измерите ефективността от своя дигитален или content маркетинг.

Много вероятно е бизнесът, продуктите и услугите ви да не излизат сред първите резултати в Google, да не привличате достатъчно органичен трафик към сайта си, както и рядко в него да се случват конверсии, т.е., продажби, запитвания, записвания и т.н. Няма как да подобрите тези резултати без да знаете кои метрики са незадоволителни и как да им повлияете.

Кои SEO показатели са наистина важни

Често получаваме този въпрос, тъй като платформите за анализ на данни ни заливат с информация, а на клиентите им е писнало от графики и “дашборди”. Ето какво можем да споделим, взимайки си най-доброто и от съветите в маркетинг блога на Нийл Пател.

Беклинкове от други сайтове и авторитет на домейна

За да разясним какво е беклинк, просто ще кажем, че Нийл Пател току-що получи още един към своя сайт в предходния параграф. Ако създавате качествено съдържание, към което други авторитетни уеб сайтове препращат потребители, това значително ще повиши рейтинга на страницата ви и в “очите” на търсещите машини. Ето и къде да проверите колко и какви са беклинковете към вашия уебсайт: https://neilpatel.com/backlinks/

След като вече можете да измерите беклинковете към сайта си, можете и да увеличите броя им чрез:

  • качествено съдържание в сайта и блога ви
  • guest blogging - поканете автори на съдържание извън тези в компанията ви да създават материали за вашия блог
  • опция за потребителски коментари под блог статиите ви
  • колаборация с други бизнеси във вашата ниша

По-големият брой беклинкове пък ще донесе и по-висок авторитет на домейна на сайта ви, което също се счита за ключов SEO фактор. Обръщаме внимание, че имаме предвид единствено качествени беклинкове от сайтове с добра репутация. Купуването или пренасищането по изкуствен начин с такива няма да ви помогне да “излъжете” търсещите машини и не би довело до краен резултат във ваша полза.

Органичен трафик

Тук имаме предвид всички потребители, които откриват и посещават сайта ви без да плащате за това - социални мрежи, външни сайтове или през търсачките. Това е и един от индикаторите, които говорят най-много за това дали сте си свършили добре работата от SEO гледна точка.

Органичният трафик е важен и защото има много по-голям шанс потребителите в сайта ви от него да стигнат до конверсия спрямо тези, дошли през платени канали.

Най-лесният начин да следите органичния трафик към сайта си е през най-популярния инструмент за това - Google Analytics 4 (GA4) в секцията “Acquisition” или “Придобиване”.

Класирането на страниците от сайта по ключови думи

Целевото класиране по определени ключови думи в търсачките е една от основните SEO техники, които бизнесите практикуват онлайн. Обикновено сред ключовите думи са продуктите и услугите на компаниите или темите, които най-много вълнуват техните потребители. Ето защо е важно да следите как страниците от сайта ви се класират по най-важните за вас ключови думи.

Според Ahrefs, над ⅔ от кликовете при органичен трафик отиват при първите 3 резултата в търсачката и това е достатъчно добра причина да искате и вашият бизнес да е сред тях.

Най-лесният начин да разберете кои ключови думи генерират органичен трафик към уеб сайта е посредством Google Search Console.

Бързината и “лекотата” на уеб сайта

Скоростта на зареждане на страниците от сайта ви също е от съществено значение при SEO оптимизацията. Потребителите задържат все по-малко вниманието си върху съдържанието онлайн, а над ¼ от тях дори няма да останат на сайта ви, ако страница от него се зарежда по-дълго от 3 секунди.

Pingdom е един от инструментите, с които можете да тествате скоростта на сайта си и то от различни локации по света. Ако времето за зареждане на страница от него е над 3 секунди, имайте предвид, че вече пропускате ползи за бизнеса си под формата на неудовлетворени потребители и пропуснати конверсии.

Тук можем да намесим и още един технически аспект при SEO оптимизацията, а именно Core Web Vitals. Накратко, това е отчет на Google, който се фокусира върху няколко показателя на сайта ви, критични за определяне на позицията ви в търсачките спрямо тази на вашите конкуренти. Ето и как би изглеждал рейтингът на сайта ви според критериите в него:

Индикатор
ДобърНуждае се от подобрениеСлаб
LCP<= 2,5 секунди<= 4 секунди> 4 секунди
FID<= 100 милисекунди<= 300 милисекунди> 300 милисекунди
INP<= 200 милисекунди<= 500 милисекунди>500 милисекунди
CLS<= 0,1<= 0,25>0,25

А ето и превод на индикаторите по-горе за “нормални” хора:

  • Large Contentful Paint (LCP) - времето за зареждане на основните елементи от една уеб страница, което е ключово за доброто потребителско преживяване на нея.
  • First Input Delay (FID) - времето, необходимо за отговор от браузъра след първото взаимодействие на потребителя със съдържанието.
  • Cumulative Layout Shift (CLS) - визуалната “стабилност” на уеб сайта ви и движението на елементи в страниците
  • Interaction to Next Paing (INP) - цялостното поведение на уеб страница при взаимодействие от страна на потребител

Вероятно разбирате, че оптимизацията за търсачки съдържа и до голяма степен технически елементи. Ако вече сте открили, че сайтът ви не функционира достатъчно добре, не е достатъчно бърз и не се харесва от потребителите и търсачките, то работете в посока оптимизиране на файловете от страниците, ограничаване на броя на пренасочванията (редиректи) и използването на инструменти за кеширане на съдържание.

Конверсии

Една от SEO метриките, които най-често вълнуват бизнесите, е именно броят на конверсиите - продажби, поръчки, записвания, регистрации, обаждания, абониране и т.н., като този брой говори добре и за ефективността от онлайн маркетинг активностите.
Какви са видовете конверсии във вашия сайт и каква е ролята му за вашия бизнес? Бъдете сигурни, че имате отговора на тези въпроси, за да разберете дали сайтът ви ви служи правилно в продажбения процес. Имайте предвид, че високият трафик към сайта ви и доброто му функциониране са похвални, но не означават много за вас, когато под броя конверсии наблюдавате незадоволителни стойности.

SEO метрики, които често се преекспонират

Докато изброените вече индикатори дават смислена информация, която ви позволява да действате и да подобрите уеб сайта си, то има и други, на които често се придава твърде голяма тежест. Ето кои имаме предвид:

Bounce Rate

“Кошмарът” за много специалисти в дигиталния маркетинг често е привидно високият bounce rate на даден уеб сайт. Той показва процентът потребители, които са напуснали дадена страница без да взаимодействат с нея. Това наистина може да подсказва потенциален проблем с потребителското преживяване, но добрата новина е, че не се счита за SEO ранкинг фактор сам по себе си. Също така, bounce rate не дава и достатъчно конкретика, която да позволява адекватна съществена промяна в сайта, която да подобри оптимизацията му за търсачки. Ето защо препоръчваме да не се фокусирате твърде много върху него, тъй като подобряването на този индикатор няма да ви гарантира по-добро място сред резултатите в Google, но може да отнеме много от времето и ресурсите ви.

Средна продължителност на потребителската сесия

Разбира се, това е индикатор, който ще искате постоянно да подобрявате. Имайте предвид, че ниската продължителност на сесиите не означава непременно проблем със сайта ви. Потребителите онлайн търсят отговори или решения и е възможно да са намерили такива във вашия сайт по-бързо от очакваното. Но няма как да се надявате да прекарват цялото си време в него, нали?

Надяваме се, че тази статия ще ви служи като базов ориентир при измерването на ефективността от SEO оптимизацията за вашия онлайн бизнес. Наблюдавайте споменатите SEO метрики, грижете се за подобряването им и със сигурност ще бъдете възнаградени с внимание от търсачките и, най-вече, от потребителите.

Обърнете се и към екипа на DGTalents за безплатен SEO одит на уеб сайта ви, чрез който да измерим представянето ви и да планираме неговата оптимизация.