Органично vs. платено съдържание: Кога, защо и как?

Органично vs. платено съдържание: Кога, защо и как?

С органично или с платено съдържание промотирате бизнеса си? Или може би с правилната комбинация между двете? Създадохме тази статия, за да ви помогнем да изберете правилната стратегия за дигитална реклама и позициониране във всеки един случай, според своите бизнес цели.

Какво е органично съдържание?

Става въпрос за съдържанието, което се генерира и достига до аудиторията без платени рекламни активности. Посредством органично съдържание можете да си осигурите постепенно нарастване на трафика към сайта, както и утвърждаване на бранда ви в онлайн пространството. Целта на форматите органично съдържание е да ви помогнат да създадете дългосрочни отношения с вашите аудитории, да ги ангажирате, образовате или забавлявате до момента, в който те се превърнат във ваши клиенти, а след това – да ги задържите.

Примери за органично съдържание

Вече се досещате, че вероятно именно този тип съдържание преобладава и във вашата Content стратегия. Примери за органичен маркетинг са следните формати:

  • Всяка една публикация в профилите ви в социалните мрежи, която не е спонсорирано съдържание
  • Нюзлетъри (имейл бюлетини) към клиенти
  • Блог публикации – ваши, или на външни специалисти и други брандове
  • Създадено от потребителите съдържание за вашия бранд – коментари, ревюта и оценки на вашите продукти
  • Статии и материали за бранда ви във външни канали, които препращат към сайта ви

Важно за органичния маркетинг: SEO стратегията е от първостепенно значение, когато разчитате на органично съдържание. Според HubSpot, оптимизацията за търсачки (SEO) има потенциал да ви донесе над 1000% повече трафик към сайта от обикновените органични публикации в социалните мрежи.

Виж повече: Какво е SEO и как се прави?

Кога да използвате органично съдържание?

„Винаги, когато е възможно!“ е краткият отговор. Без значение дали изцяло или частично, органичното съдържание трябва да присъства в маркетинг стратегията ви за дигитални канали. Не забравяйте, че основната цел на органичния маркетинг е свързана с натрупване на разпознаваемост на бранда във времето, а за видимите резултати от усилията ви трябва да сте търпеливи. Разбира се, органично съдържание „на сляпо“ също няма да е ефективно. Ето и няколко полезни съвета как да подходите при планирането му:

  1. Проучете поведението на потребителите си. От кои канали получавате най-много органичен трафик? Дали това са статиите в блога ви или видеата от канала ви в YouTube? Доверен помощник в процеса ще ви бъдат инструменти, като Google Analytics, Semrush и други, с които да откриете най-популярните източници на органичен трафик към сайта ви.
  2. Създайте релевантно съдържание. Откритията от т.1. ще ви дадат представа и какво съдържание привлича и ангажира потребителите. След това е ваш ред да планирате още от него, в сходни формати и по подобни теми.
  3. Оптимизирайте съдържанието си.Отново ще намесим SEO, защото именно оптимизацията за търсачки прави органичното съдържание ефективно за бизнеса ви. Основни SEO похвати са добавянето на ключови думи в текстовете и посланията ви, създаването на мета данни, които помагат на търсачките да индексират сайта ви, както и осигуряването на добро потребителско преживяване на сайта посредством дизайн, функционалности и скорост на сайта.
  4. Наблюдавайте и подобрявайте своевременно. Коя част от съдържанието ви дава резултати и коя не се представя задоволително? Имайте предвид, че оптимизацията е продължителен процес и не спира в момента, в който публикувате новата си статия, видео или пост в социалните мрежи.

Освен за да привличате вниманието на аудиторията, органичното съдържание ще ви послужи и като добра основа за стратегията ви за платено съдържание.

Платено съдържание

Съвсем логично, платеното съдържание е това, при което инвестирате бюджет, за да достигнете точно до определена група от онлайн потребители. При него имате възможност за конкретно таргетиране на аудитории, тяхното достигане в определен момент, ангажиране с подходящ формат съдържание, както и придвижването им до етапа на покупка или конверсия за кратък период от време. И най-хубавото – достигате до потребители, които може и никога преди да не са чували за бизнеса ви.

Добре познати формати на платено съдържание са спонсорирани постове или реклами в социалните мрежи, банерите в повечето уеб сайтове, реклами в търсачката на Google, видео реклами в YouTube, както и много други.

Кога да използвате платено съдържание

Както разбрахте, платеното съдържание обикновено е с цел продажба на продукт или услуга, абониране или записване или друго действие на потребителите, което има стойност за бизнеса ви. За ефекта от стратегията ви за платено съдържание можете да съдите по резлутати, като брой достигнати потребители, показвания на вашите реклами, продажби срещу изразходван бюджет, цена на придобиване и много други показатели, които стандартните рекламни платформи следят. Най-подходящите стратегии за реклама в различните онлайн платформи разглеждаме в отделни публикации.

В заключение

Използвайте органичното съдържание, за да осигурите разпознаваемост на бизнеса си и за да ангажирате своите потребители. Да, изисква се правилна стратегия, упоритост и търпение, но резултатите са устойчиви. И най-вече – не се нуждаете от бюджет за реклама! Платеното съдържание ще ви осигури бързи резултати, повече продажби, посещения на сайта или други конверсии. Подходящо е за директно позициониране на конкретни продукти и услуги пред определена група от потенциални клиенти.

А каква е вашата стратегия за съдържание онлайн? Нека я обсъдим и заедно да изберем точното съдържание за вашия бизнес и вашите потребители. Свържете се с нас за безплатна консултация още сега!