Топ 9 социални мрежи, които да използвате, за да отличите бизнеса си онлайн

Топ 9 социални мрежи, които да използвате, за да отличите бизнеса си онлайн

Близо 5 милиарда. Това ще е броят на потребителите на социални мрежи в края на 2023 г., като всеки от тях ще използва средно поне по 6-7 социални платформи по 2 часа дневно.

И ако подобни статистики за развитието на социалните мрежи са любопитни за потребителите, то за бизнеса са по-скоро объркващи и озадачаващи. Планирането на онлайн присъствието и изборът на правилните социални мрежи става все по-сложно и зависи от все по голям брой фактори: локацията, демографията, интересите, типа консумирано съдържание от потребителите, както и наличните формати в платформите. Ето и кои са част най-работещите социални мрежи за бизнеса в момента и какво трябва да знаете за тях, за да ангажирате потребителите и да позиционирате успешно своите продукти, услуги и идеи:

LinkedIn: Първи избор за B2B маркетинг

Първото ни предложение далеч не е изненадващо и е в отговор на нарастващата популярност на LinkedIn, включително и в България. Мрежата отдавна не е подходяща единствено за подбор на кадри и търсене на работа, а все повече и за B2B комуникация, като се е превърнала в най-използваната професионална мрежа на световно ниво.

Защо LinkedIn?

Вероятно сте чували за H2H маркетинг (human-to-human marketing), а LinkedIn е една от платформите, в които можете да го приложите пълноценно. Ако сте дефинирали добре спецификата на своя продукт или услуга, целеви пазар и аудитории, както и своя идеален клиент, то сте само на няколко клика от директна комуникация с тях. В LinkedIn ще откриете точно кои са правилните хора в компаниите, които взимат решения и управляват процеси и на които трябва да повлияете със своето послание. Ето и още няколко причини да използвате професионалната мрежа:

 • Над 930 милиона потребители по света, от които над 1 172 000 в България
 • Повече от 61 милиона компании присъстват в платформата
 • Мнозинството от потребители са активни професионалисти, предприемачи, собственици или управители на бизнеси.
 • Фокус върху професионални и бизнес теми и качество, а не количество на съдържанието
 • Един от каналите с най-висок потенциал за генериране на качествени B2B лийдове

За какви бизнес и маркетинг цели работи добре LinkedIn

B2B маркетинг

Безспорно, LinkedIn е първи избор, когато става дума за B2B маркетинг. В платформата разполагате наготово с данни за демографията на потребителите, техния опит, интереси и стимул да бъдат активни в мрежата. Това ви позволява да планирате и създавате наистина релевантно бизнес съдържание, а данните са категорични: LinkedIn е социалната платформа с най-голяма ефективност и ангажираност при създаване на органично B2B съдържание от лични профили и страници на компании.

Изграждане на добър имидж и авторитет за бизнеса

Много от целевите ви аудитории вероятно използват LinkedIn и е добре бизнесът ви да има активно присъствие и авторитетно представяне в мрежата. Споделяйте новини от компанията си и бъдете активни по теми, които засягат дейността и индустрията ви.

Позициониране като добър работодател

По-голямата част от потребителите в LinkedIn редовно проучват възможности за кариерно развитие и сравняват различни компании, като потенциални свои работодатели. Редица индустрии в момента изпитват “глад” за кадри и затова е важно да успеете да отличите бизнеса си пред потенциални кандидати именно в LinkedIn.

SEO

Съдържанието от бизнес страниците и личните профили в LinkedIn се индексира от търсачките и спомага за подобряването на класирането на брандовете в търсачките (SEO).

Топ формати на съдържание в LinkedIn

Споделяме кои са форматите, които работят най-добре за нашите клиенти към края на м. август 2023 от гледна точка на достигане и ангажиране на потребителите. Съветваме ви да не ги използвате самоцелно, а само когато имате релевантно и интересно съдържание, което да вместите в тези формати:

 • Карусел постове
 • PDF документи
 • Анкети
 • LinkedIn нюзлетъри
 • Снимки, изображения, инфографики
 • Текст
 • Съдържание от лични профили

Pinterest: За да изпъкнете в своята ниша

Вдъхновете се за нова идея за украса у дома, меню за гостите, аутфит за бизнес среща, блог съдържание, бизнес начинание и какво ли още не.” Това ще ви предложи Pinterest, вземайки предвид вашите конкретни интереси и целите, които си поставите.

Защо Pinterest?

Именно откриването на нови идеи е ключовото позициониране на платформата пред нейните потребители, а за брандовете това е страхотен шанс да се отличат в конкретна индустрия и да демонстрират своите продукти и услуги. Ако използвате платформата за позициониране на своя бизнес, ще бъдете сигурни, че съдържанието ви се вижда предимно от хора, вече показали интерес към вашата категория. Ето и няколко ключови факти за обхвата и потреблението на Pinterest:

 • Близо 500 милиона активни потребители месечно, сред които 80% жени
 • 80% от потребителите откриват нови брандове, продукти и услуги именно в Pinterest
 • Най-голямата група потребители на платформата е на възраст между 25 и 34 години
 • Повече от половината потребители (55%) на Pinterest гледат на мрежата и като на платформа, от която могат да закупят продукт

За какви бизнес и маркетинг цели работи добре Pinterest

Реклама за ритейл брандове

Наблюденията ни показват по-висока удовлетвореност на собствениците на малки продуктови брандове с продажби на дребно от резултатите от реклама спрямо изразходвания бюджет.

Налагане на стартиращ бранд в продуктова категория

Ако тепърва стартирате свой проект, посредством Pinterest можете директно да го позиционирате сред заинтересованите от темата аудитории. Алтернативните “преки пътища” към подобни резултати често са платени в други социални платформи.

Ангажираност на целевите аудитории

С възможността да създават и персонализират свои бордове в Pinterest потребителите автоматично прекарват повече време в платформата, което я прави подходящо място за повече на брой интеракции с брандовете.

Отново SEO

Напомняме, че съдържанието в Pinterest също се индексира от търсачките и е добре да имате достатъчно добри и подробни описания на продуктите си, както и да използвате външни линкове към уеб сайта и други канали на бизнеса.

Топ формати на съдържание в Pinterest

Въпреки че е платформа за споделяне на изображения, Pinterest дава и допълнителни възможности на бизнеса да ангажира своите потребители. Ето и няколко полезни насоки:

 • Не мислете само за отделни изображения, а за целите бордове, които създавате.
 • Добавете видеа.
 • Използвайте карусели.

YouTube: Часове добавена стойност за клиентите ви

Всяка минута в YouTube се качват над 500 часа видео съдържание, а над 1 милиард часа прекарват потребителите в гледане на клипове само за ден в платформата. На пръв поглед, изглежда трудно да отличите бизнеса си сред толкова много информация, но в действителност нещата не стоят така.

Защо YouTube?

Съвсем логично, това е мрежата, в която потребителите демонстрират най-голяма ангажираност и прекарват най-много време в консумиране на съдържание. Видео форматите са и предпочитаният начин за възприемане на информация от мнозинството хора онлайн, което прави YouTube отличен канал за демонстрация на продукти и услуги, обучения, забавление и много други. Ето и основни данни за потреблението, актуални към втората половина на 2023 г.:

 • Над 2.5 милиарда активни потребители месечно
 • Средно около 30 часа месечно, прекарани в гледане на видеа от потребител
 • YouTube е и втората най-голяма търсачка след Google

За какви бизнес и маркетинг цели работи добре YouTube

Представяне на продукт или услуга

70% от потребителите в YouTube са се запознали поне веднъж с бранд, продукт или услуга именно от YouTube видео. Също така, потребители споделят, че са 2 пъти по-склонни да купят, ако вече са попадали на съдържание от бранда именно в YouTube.

Демонстрация, инструкции, обучение

Вероятно вече се сещате за брандове, които успешно използват YouTube, за да покажат свойствата на своите продукти или да помогнат на потребителите да ги използват. Така те повишават ангажираността на потребителите с марката и вероятността да ги превърнат в лоялни клиенти и адвокати на марката.

Задължителна платформа за видео маркетинг

Ако видео маркетингът е част от стратегията ви за съдържание, вероятно ще създавате видеа за уеб сайта и други онлайн платформи, но няма как да минете и без присъствие в YouTube.

Разбира се, SEO

Вече споменахме, че YouTube е втората най-голяма търсачка в Интернет, като трябва да се възползвате от всички възможности за органично или платено съдържание в нея.

TikTok: За да сте актуални

Поколенията “Z” и “Alpha” вероятно биха гледали особено на бизнеса ви, ако не го открият в TikTok. Това е платформата, която показва и най-забележителен ръст на броя потребители през последните месеци и години.

Защо TikTok?

Освен, че се радва на огромна популярност, TikTok е и платформата, която постига забележителна ангажираност сред своите потребители, както и офлайн активност след консумиране на съдържание. Ето и какво още е добре да знаете:

 • Над 1.6 милиарда активни потребители
 • Около ⅔ от всички тийнейджъри по света използват TikTok
 • Възрастовата група от потребители между 18 и 24 г. е най-голямата в платформата

За какви бизнес и маркетинг цели работи добре TikTok

Ангажиране чрез забавление

Основна причина за TikTok потребителите да посещават платформата е за забавление и развлечение. Ако можете да представите бизнеса си чрез тези похвати и считате “Z” и “Alpha” поколенията за ваши целеви аудитории, то платформата е правилното място за вашия бизнес.

Работа с инфлуенсъри и създатели на съдържание

Instagram и TikTok са платформите, които издигнаха т.нар. “инфлуенсъри” или “content creator-и” на мода. Тези хора са лидери на мнение сред своите последователи и са способни значително да повлияят на мнението им за определени брандове, както и решението им за покупка. Ако във вашата категория има уважавани и авторитетни инфлуенсъри, работете с тях за популяризиране на бизнеса ви в TikTok. ⅔ от потребителите в мрежата биха се доверили на тяхното мнение и препоръки.

WhatsApp, Viber или Telegram: За персонализирано изживяване, следпродажбено обслужване и “първа помощ”

Не забравяйте, че нищо не приключва с постигането на разпознаваемост онлайн и с успешната продажба. Клиентското преживяване с бранда ви тепърва започва и трябва да бъдете достъпни и на разположение за последваща консултация, въпроси, поддръжка и съдействие по всяко време. В колкото повече онлайн канали, толкова по-добре.

За какви бизнес и маркетинг цели работят добре WhatsApp, Viber или Telegram

Задържане на потребители, лоялност и upsell

Ако потребител вече е закупил от вас, вероятно разполагате с неговите данни за контакт. При съгласие от негова страна, можете да се възползвате от тази информация и веднага, или по-късно, да му изпратите персонализирана комуникация за ваши продукти и услуги с добавена стойност. Също така, можете да създадете отделни групи или канали, към които всеки потребител може да се присъедини и да общува с други клиенти със сходни потребности и интереси. Не забравяйте и, че приложенията за съобщения привличат много по-лесно и ефективно вниманието на потребителя от продажбени мейли или онлайн реклами.

За бърза консултация или техническа поддръжка с ваш сътрудник или chatbot

Ако клиент изпитва проблем или има въпрос, когато ползва ваш продукт или услуга, той има нужда от съдействие на момента. Благодарение на популярни платформи, като изброените, ще бъдете близо до клиентите и потребителите си по всяко време.

Facebook и Instagram: Универсалните и задължителни решения

Разглеждаме тези две платформи накрая, макар да са от първостепенно значение. В тях по-трудно ще успеете да отличите бизнеса си, но ще загубите много, ако не присъствате. Във Facebook вече са над 3 милиарда Интернет потребители, а в Instagram - повече от 2. Всички те очакват качествено съдържание, но все по-трудно задържат вниманието си върху публикации и реклами от различни бизнеси.

За какви бизнес и маркетинг цели работят добре Facebook и Instagram

Няма причина да не планирате присъствие на бизнеса си в тези две социални мрежи, ако не искате да загубите доверието на потребителите. Имайте предвид, че, ако бизнесът ви няма добре функциониращ уеб сайт, Facebook страницата му е първото нещо, което потребител ще открие за бранда ви при търсене. Ако и тя липсва, шансът ви за въздействие онлайн остава минимален.

Продуктов маркетинг в Instagram

Instagram е най-популярната платформа за публикуване на изображения, което предразполага продуктите да се позиционират и продават по-лесно от услугите.

Онлайн реклама

Рекламната платформа на Meta е една от най-добре развитите, с множество функционалности и инструменти за насочване на рекламите, с огромен набор от потребителски данни, метрики и други възможности. Чрез нея можете да създавате и рекламирате в различни формати във Facebook, Instagram и партньорски мрежи.

Взаимодействие с потребителите

Това са и платформите, в които най-често потребителите влизат, за да общуват, било то в чат, в групи по интереси, в коментари във фийдовете и др. Възползвайте се от форматите, с които не само отразявате информация от бизнеса си, но и стимулирате двустранна комуникация.

Топ формати във Facebook и Instagram в момента:

 • Live
 • Reels
 • Сторита
 • Видео
 • Изображения

Източник на данни

Полезна ли ви беше тази статия? В DGTalents се стараем да помагаме на бизнеса да изгради и развива успешно присъствие онлайн с максимална възвръщаемост на бюджетите за маркетинг и реклама. Научете повече за нас и вижте с какви маркетинг услуги можем да ви съдействаме.