Статистика: Как потребителите научаваха за нови продукти и услуги през 2023 г.

Статистика: Как потребителите научаваха за нови продукти и услуги през 2023 г.

В края на годината даваме отговора на един от най-важните въпроси пред бизнесите, и най-вече тези в B2C сегмента: Кой канал да използваме, за да внесем разпознаваемост за своите нови продукти и услуги?

HubSpot внасят яснота по темата с актуални данни кои канали са послужили най-добре за показване и налагане на нови предложения на пазара през 2023 г. Показваме ви обобщени данни за потребителските навици и въздействието на различните канали върху купувачите след проучване измежду над 600 потребители в различни категории.

Как потребителите най-често научават за нови продукти и услуги?

How consumers discover new products in 2023

Разнообразието от канали, по които брандовете достигат с новите си предложения за първи път до потребителите, далеч не е малко и включва: проучване в търсачките, директно в търговски обект, през социалните мрежи, чрез телевизионна реклама, от уста на уста и др.

И тъй като тези данни зависят от много фактори, ето и по-подробни статистики за най-популярните канали за позициониране на продукти и услуги според демографията на целевите потребители:

SEO е ключът към позиционирането на нови предложения

34% от потребителите се информират за нови предложения именно благодарение на търсещите машини, което още веднъж доказва значението на SEO за бизнеса. Разбира се, активното търсене най-често води до откриването на нови предложения, но не винаги това се случва през търсачките като Google, Bing и др. Все по-често потребителите задават въпросите си в други канали, и все по-често - към нестандартни източници на информация, като AI ботове.

Consumers researching products on different platforms

Смартфоните са най-използвани за търсене на информация от потребителите онлайн

За да можете правилно да развиете своята SEO стратегия, важно е да оцените и видовете устройства, използвани от потребителите. Оптимизацията на уеб сайта ви за мобилни устройства и за десктоп вариант имат своите специфики, а вие, като онлайн бизнес, трябва да “угодите” на всички. Which devices are used for researching products by consumers

Смартфоните са и най-предпочитани за пазаруване онлайн

В световен мащаб делът на онлайн покупките постоянно се увеличава и то за все по-разнообразни категории от стоки и услуги. Отново, най-голям брой онлайн покупки се осъществяват чрез смартфони, следвани от десктоп и лаптоп устройства в категория B2C. Devices used to shop online

До каква степен различните поколения разчитат на мобилни телефони за онлайн търсене на информация и задаване на въпроси

Разбира се, данните по-горе са обобщени и онлайн търсенето и пазаруването, както и конкретно това през мобилни устройства, се възприемат съвсем различно според поколенията потребители: Smartphone adoption in researching products by age group

Директно в магазина: Все още популярно за по-възрастните

Налагането на нови продукти директно в търговските обекти все още работи добре и то при немалък процент от потребителите. Ето как са разпределени по поколения тези, които през 2023 г. за първи път научиха за нови продукти и услуги директно в магазините: Retail product discoveries by generation

Значителен ръст при социалните мрежи

Броят на потребителите, пазаруващи през социалните мрежи непрекъснато се увеличава, като и тук картината е различна при отделните поколения: Generations discovering products on social media

Над половината от тези потребители са направили покупка в приложенията на Facebook или Instagram на територията на САЩ, като ръстът им спрямо предходни години е все по-голям. Ето и как тези потребители са открили за първи път нови продукти и предложения измежду различните платформи и формати: How do consumers discover new products on social media

Според статистиките, най-често потребителите в социалните мрежи се информират за нови оферти и продукти посредством реклама и спонсорирано съдържание, кратки видео формати, marketplace платформите, при които покупката се осъществява онлайн, стандартни постове във фийда, както и във Фейсбук и Инстаграм магазините, с които някои брандове разполагат.

А ето и отговора на един от най-често срещаните въпроси: Кое е най-запомнящото се съдържание за потребителите, публикувано от брандовете в социалните мрежи? С други думи, ето как да отличите бранда си онлайн и да останете в съзнанието на потенциалните си клиенти: Most memorable content on social media

Телевизионните реклами с най-голяма популярност при най-възрастните

Традиционните канали имат обратно пропорционална популярност сред потребителите спрямо онлайн каналите според поколенията. Разбира се, това е свързано с потребителските навици, нивото на доверие в новопоявилите се канали и степента на въвличане на модерните технологии и платформи в ежедневието на различните възрастови групи потребители. TV for discovering new products by age group

Препоръките от уста на уста са ключови, като инфлуенсърите също имат своята тежест

26% от потребителите се доверяват най-много на препоръките от уста на уста, като не е задължително тук да става въпрос за инфлуенсъри. Въпреки това, при Gen Z и Gen X поколенията те имат и своята по-голяма тежест за спечелването на потребителското доверие от брандовете.

Изводите: Коя е правилната маркетинг стратегия за вашия бизнес?

Статистиките по-горе са добър ориентир за бизнесите за посоката, в която трябва да инвестират маркетинг бюджетите си, особено, ако оперират в B2C сегмента с потребителски стоки и услуги. Ето и основните изводи:

Заложете на последователно, полезно и ангажиращо съдържание, за да подобрите оптимизацията си за търсачки (SEO) В друга наша статия разказваме какво е SEO и как правилно да подходите при оптимизирането на страниците от сайта или онлайн магазина си за търсачки. Бъдете сигурни, че единствено платената реклама на продуктите и услугите ви трудно ще осигури удовлетворяващи резултати в дългосрочен план.

Присъствайте в повече дигитални канали

Без значение дали продавате само през уеб сайта си, друг онлайн канал или офлайн, бъдете сигурни, че брандът ви присъства в различни мрежи. Ето и няколко предложения за топ социални мрежи, които ще ви помогнат да се отличите онлайн.

Адаптирайте уеб сайта и онлайн магазина си за мобилни устройства

Все по-висок ще става броят на потребителите, използващи мобилни устройства за сърфиране в Интернет. Уверете се, че всички страници и елементи от сайта ви функционират добре и могат да предложат адаптивен дизайн (responsive design) според различните видове екрани и устройства на посетителите. Това е и един от най-важните SEO фактори, чиято тежест също непрестанно ще расте.

Ако ви е необходима консултация или помощ при определяне и оптимизиране на вашата стратегия за дигитален маркетинг, както и подобряване на вашето онлайн присъствие, свържете се с екипа ни още сега.

Източник: The State of Consumer Trends in 2023