SEO фактор ли е възрастта на домейна? Google отговаря.

SEO фактор ли е възрастта на домейна? Google отговаря.

Ако имате собствен уеб сайт, вероятно сте били пред дилемата дали да регистрирате нов домейн или да закупите съществуващ, регистриран преди време, с идеята да подобрите SEO резултатите си.

В статията ни разказваме защо популярното твърдение, че отдавна регистриран домейн автоматично ще помогне на класирането ви в Google, се оказва невярно.

По-стар домейн - по добро класиране в търсачките?

В общия случай, твърдението е вярно само защото сайтовете с висок трафик, натрупан авторитет на домейна и множество вътрешни и външни линкове, придобити с времето, наистина се класират по-добре при потребителски търсения.

Научете още: Какво е SEO и кои са основните фактори за добро класиране в търсещите машини

Конкретно възрастта на домейна обаче, според Джон Мюлер, експерт по оптимизацията за търсачки в Google, няма роля.

При запитване от потребител в платформата X дали възрастта на домейна влияе на класирането в търсачките Мюлер отговаря в два последователни туита:

“Не, от възрастта на домейна не печели никой освен тези, които ви продават отдавна регистрирани домейни.”

Възрастта на домейна се отчита при идентифициране на СПАМ

Според Search Engine Journal, основна причина за погрешното схващане на много SEO специалисти относно възрастта на домейна е патент, публикуван от Google преди повече от 20 години. Той засяга домейните в контекста на историческите данни, използвани за идентифициране на уеб сайтове, генериращи спам.

Откриването на спам сайтове благодарение на исторически данни за домейна обаче не означава, че се фаворизират онези сайтове, които имат по-стари домейни.

Според патента, данните от домейна се използват за откриване на спам сайтове, често използвани за генериране на възможно най-много трафик срещу нискокачествено съдържание. Техните домейни обикновено се наричат Doorway домейни.

Какво представляват Doorway домейните?

Doorway домейнът е създаден с цел да се класира добре в резултатите от търсенето за определени ключови думи. Този домейн служи само като входна точка, през която потребителите преминават към действителен уеб сайт (който често има различен домейн адрес).

Doorway домейни често се използват за измами с оптимизация за търсачки (SEO). Използвайки техники за измама, тези домейни се опитват да се класират в горните резултати от търсенето, дори ако не предоставят качествено съдържание или услуги.

  • Пример за doorway домейн: Домейн, наречен "най-добрите хотели в София", който води до списък с хотели в София, но не предоставя никаква допълнителна информация или услуги.

“Червените флагове”

Патентът на Google също така споменава, че е легитимните сайтове обикновено имат домейни, регистрирани от и за дълъг период от време, за разлика от вече споменатите doorway или throwaway домейни. Ето защо датата, на която домейнът изтича, може да се използва като индикация за надеждността на съответния домейн и свързаните с него документи.

Също така, патентът разкрива, че Google се интересува от информация, свързана с DNS записите, данните за контакт, нейм сървърите и IP адресите, свързани с определени домейни, за да открива по-лесно онези, които се опитват да заобикалят правилата.

Новорегистрираният домейн не е недостатък сам по себе си

На база информацията по-горе, можем да заключим, че не бива да ви притеснява фактът, че домейнът ви е нов, ако стартирате легитимен уеб сайт. Ако обаче по някакъв начин Google го свърже с исторически наказуеми практики, наказвани уеб сайтове или беклинкове от такива, то това ще влоши SEO ранкинга на уеб сайта ви.

Ето защо е добре да избягвате закупуването и използването на привидно атрактивни домейни с неясна история и авторитет. Често те са резултат от т.нар. Web farming - практиката за създаване на голям брой уебсайтове за търговски цели. Тези уебсайтове често са генерирани автоматично и съдържат малко или никакво оригинално съдържание. Те се използват за популяризиране на продукти или услуги, за генериране на трафик или за създаване на трафик към други уеб сайтове.

Ако се интересувате и кои са SEO факторите, които наистина имат значение за онлайн бизнеса ви, съветваме ви да прочетете статията ни на тема SEO метрики, които наистина си заслужава да следите.