5 научно доказани тактики за въздействащ копирайтинг

5 научно доказани тактики за въздействащ копирайтинг

Ефективен копирайтинг и конкретни постигнати резултати. Това ви представяме с примери от практиката в следващите редове.

Писането на въздействащи послания, които убеждават и продават, е нелека задача и често се бърка със създаването на съдържание, което е информативно, ангажира потребителя и цели SEO оптимизация.

Вижте още по темата в статията ни: Копирайтинг vs. Content writing: Едно и също ли е?

Зад успешните копирайтинг похвати често се крие и научна обосновка, психология на потребителя, както и доказани методи за влияние и убеждаване. Представяме ви няколко работещи съвета, както и успешни примери от маркетинг кампании и продуктови представяния, които доказано увеличават популярността на продуктите и техните продажби.

Тактика 1: Бъдете максимално конкретни в копито

Уникален продукт”, “най-високо качество”, “всичко, от което се нуждаете”. Често ще чуете тези фрази при представянето на продукти без те да ви помогнат да отличите или запомните конкретно тяхно свойство или предимство. И, колкото по-абстрактни са посланията, толкова по-нисък е ефектът от тях, според изследване, цитирано от Джона Бъргър в популярната по темата му книга “Вълшебните думи”. В него се посочва успешен пример с марката Oreo, при който малка промяна в описанието на съдържанието на продукта води до реално увеличение на неговите продажби.

copywriting-tips-1

Превърнете характеристиките на продукта в ползи за потребителя

Помислете кое вълнува хората повече: параметрите и характеристиките на един продукт или как той подобрява живота на потребителя в сравнение с неговите аналози. Показваме ви 2 примера от бранда Huel: в първия разбирате какво съдържа продуктът, а във втория - защо протеиновият шейк превъзхожда стандартното ежедневно меню на повечето хора.

copywriting-tips-2

Можете ли да сте още по-прецизни?

Маркетинг агенцията ни има десетилетие опит в работата с ИТ компании.” или “Маркетинг агенцията ни има 10 години опит в работата с ИТ компании.”. Кое от двете ви звучи по-убедително?

Прецизността повишава доверието на потребителя в твърдението, което правите, и му подсказва, че то не е просто търговски трик, зад който не стои нищо съществено. Експеримент със 199 души показва, че потребителите се доверяват повече на продажбено послание на дезодорант, с 47% повече дълготрайност, отколкото на реклама на същия продукт с 50% в посланието (просто защото сме свикнали да чуваме “50% повече” толкова често, че вече ни звучи абстрактно).

Брандове, които използват успешно този похват са KFC и техните “11 тайни подправки за пиле”, както и Heinz с 57-те си различни съставки, част от продуктите им.

Тактика 2: Изтъкнете вложеното в създаването на продукта или услугата

Често пропускаме да напомним на клиентите си колко много инвестираме в проучване, обучение, разработка или производство на стоки и услуги, а това влияе и на възприятието за тяхната стойност.

Двама преподаватели от САЩ доказват твърдението с експеримент още през 2003 г. На две отделни групи от студентите им са представени 2 различни презентации. Първата е описана, като разработка след 8-часови проучвания и анализи, а втората - като плод на 30-минутна работа. Резултатът: студентите винаги са по-ангажирани и внимателни с “по-сложната и времеемка” презентация, макар че за двете групи описанията на презентациите са разменени.

Изводът: Не преувеличавайте и не залъгвайте клиентите за вложеното в създаването на продукта и услугата, но бъдете сигурни, че те разбират колко труд, опит и инвестиции стоят зад крайния резултат.

copywriting-tips-3

Тактика 3: Използвайте сегашно време за твърденията и обещанията си

През 2023 г. Джона Бергер изследва над 500,000 ревюта на продукти, като сравнява тези, написани в сегашно време, със сходни, написани в минало време (напр., “продуктът беше страхотен”). Оказва се, че първите са с 26% по-полезни за потребителите, а четящите ги са с 12% по-склонни да закупят разгледания продукт или услуга.

Друг подобен пример са всички твърдения и обещания на търговците, че даден продукт “може”, “ще”, “би” подобрил живота ви по някакъв начин. В началото на 2021 г. екипът ни работи по съдържание и копирайтинг за уебсайта на международна ИТ компания, което беше високо оценено от консултантската компания Gartner именно защото ефектът от услугите и решенията на компанията бе представен убедително, в сегашно време, без условности (т.е. компанията “дава”, “решава”, “подобрява”, “спестява” и т.н.).

Тактика 4: Използвайте алитерация, когато е възможно

Повтарянето на съгласни звуци в началото на думи (алитерация) от посланието го запечатва по-успешно в съзнанието на потребителя. Твърдението е доказано в проучване, описано в книгата “Направлявай избора им”, според което 22% повече читатели или слушатели са запомнили различни твърдения, когато те съдържат алитерация в структурата си. Вероятно не сте се замисляли за всички тези компании, които използват повторения на съгласни или цели думи в слоганите си, но няма как да не се съгласите, че те са въздействащи. Познат ли ви е надсловът “Добра храна, добър живот”, например?

С удоволствие (и благодарности) споделяме и един ценен труд на д-р Христо Катранджиев и колеги за употребата на различните реторични фигури в рекламните слогани, който ще ви даде различен поглед върху алитерацията и много други съвременни похвати, използвани от рекламодателите.

Тактика 5: “Ти” и “Вие” е много повече от “Аз” и “Ние”

Какво правим ние, като бизнес, няма голямо значение преди да ви кажем какво получавате вие, като клиент. Този принцип важи за всеки бизнес, но е често пренебрегван в стремежа да кажем колко много даваме, знаем и можем. При проучване измежду хиляди постове на брандове в социалните мрежи е установено, че тези, които в копитата си говорят във второ лице, са по-успешни в продаването на идеи, продукти и услуги. Старайте се дори в стойностното ви предложение потребителят да е адресиран и да бъде водещата фигура (напр. “създайте нов уеб сайт на бизнеса си с наша помощ” вместо “ние ще изградим нов уебсайт за бизнеса ви”.).

Ако статията ви е била полезна, насочваме вниманието ви и към по-подробен източник по темата: Овладейте изкуството на убеждаването, в който споделяме още похвати за въздействащи послания, основани на теоретични модели и разкриващи ви как да подобрите своя копирайтинг.

Източник: HubSpot