Какво е Search Generative Experience (SGE) и как ще повлияе на SEO стратегията ви

Какво е Search Generative Experience (SGE) и как ще повлияе на SEO стратегията ви

Запознати ли сте с термина Search Generative Experience (SGE)? Няколко месеца след като Google обявиха, че обогатяват онлайн търсенето с изкуствен интелект SGE набира все по-голяма популярност и доверие от страна на онлайн потребителите.

Търсенето с помощта на изкуствен интелект със сигурност променя и правилата на оптимизацията за търсачки (SEO), като измества тежестта на традиционно добри практики и SEO фактори, към напълно нови принципи за добро класиране при потребителски търсения и запитвания.

В тази статия разказваме какво представлява SGE и как може да повлияе на маркетинг и SEO стратегията на бизнеса ви.

Какво се променя с навлизането на Search Generative Experience

Ако преди месеци онлайн бизнесите се надпреварваха за класиране в търсачките, а доброто разбиране на техните алгоритми бе от ключово значение, то от скоро в играта вече е и изкуственият интелект (AI). В предишна наша статия ви показахме как потребителите търсят информация за продукти и услуги през 2023г., като в нея ще забележите нарастващия дял на AI ботовете, използвани за търсене. Какво на практика означава това: вместо да използвате търсачката на Гугъл, за да направите запитване, можете директно да потърсите информация за продукти, услуги или търговски обекти посредством Google Bard, например. Той, от своя страна, може не просто да генерира отговори и предложения за вас, но и да влезе в “диалог” относно препоръките, които прави.

Пример: Търсим подходящ ресторант за вечеря наблизо в Google Search и Google Bard

Google SearchGoogle Bard
Правим запитване в търсачкатаПравим запитване към Bard
Получаваме списък с резултати, както за заведения, така и за класации на заведения в различни платформиПолучаваме списък с препоръки и карта с локации
Преглеждаме резултатите един по един и виждаме сайтовете на топ ресторантитеBard извлича за нас и ревюта от доволни клиенти и друга информация от различни сайтове, за да аргументира предложенията си
Търсим ревюта и преглеждаме менюто. Сравняваме ценитеПри запитване Bard преглежда менюто за нас и ни подсказва къде има или няма ястията, които търсим. Показва ни и снимки на обстановката и храната в заведението.
Харесваме ресторант и търсим контакт, за да направим резервацияВсе още не може да направи резервация за нас (извинява се за което), но ни подава директно контактите на заведението, което сме избрали

Забелязвате ли разликата? Докато търсачката ни показва индексирано полезно съдържание за нас, то Bard в реално време извлича точно тази информация, която искаме от него, за да вземем решение. В първия случай ни трябват няколко минути, само за да прегледаме и сравним резултатите, а във втория - броени секунди, за да получим цялата нужна информация и да вземем решение без да прекъсваме общуването си с AI бота.

Същият принцип вече е валиден при търсене на информация във всички категории онлайн и ще бъде част от новата AI търсеща машина на Google. Към днешна дата липсва пълна яснота как сайтът ви да бъде от “любимците” на AI алгоритмите, но, по същество, редица добри SEO препоръки запазват своята валидност. Препоръчваме ви да прегледате и документацията на Google относно SGE.

Как да бъдете сред топ резултатите при AI търсения

Изградете своята репутация онлайн

В примера ни с търсенето на ресторант по-горе става ясно, че далеч не е достатъчно да имате просто добре оптимизиран уеб сайт и съдържание. Необходимо е брандът и продуктите ви, да бъдат споменавани и препоръчвани онлайн, за да може и AI ботовете да попадат на тях, когато търсят и сравняват предложения. Информацията, която споделяте, трябва да бъде споменавана и адресирана от достоверни ресурси и източници във вашата ниша.

Важно уточнение е, че масовата форма на Link Building, която се практикува, няма да донесе очакваните резултати. Еволюцията на алгоритмите на търсачките и AI ботовете им позволява да разбират и преценяват кога едно съдържание е наистина полезно и уникално за потребителя и кога просто копира конкурентно такова.

Съветът ни е да се фокусирате върху добавената стойност, а не количеството на съдържанието, и да наблегнете на собствени източници на информация и вдъхновение за изготвянето му (вътрешни данни и проучвания, уникални формати на представяне и др.). Тогава и реферирането към вашия бранд онлайн би се получило съвсем естествено.

Накарайте правилните потребители да говорят за вас

Все по-малка тежест ще има съдържанието, което вие създавате за бранда си за сметка на това, което потребителите споделят за вас. В примера ни със заведението получихме не просто ревюта от клиенти, но и генерирано съдържание от тях - снимки, направени при посещения в някои от препоръчаните ресторанти. Имайте предвид, че сигналите към търсачките и ботовете тук са повече, отколкото подозирате. Дори тежестта на отделните споделяния на бранда ви ще варира според опита и авторитета на автора на съдържанието, което реферира към вашия бранд. Добра практика е да поканите експерти или лидери на мнение, които биха били клиенти на бизнеса ви, за да покажете как те използват вашите продукти и услуги или как създават стойност благодарение на тях.

Бъдете максимално изчерпателни в нишата, в която работите

Този съвет донякъде съвпада с предходните, и ви помага да трупате авторитет и разпознаваемост в определена ниша от бизнеса ви. Тук задачата ви е да покриете в максимална степен конкретна тема, която вълнува аудиторията ви, и да отговорите на всички въпроси на потребителите, свързани с нея - кога, защо, как, дали, къде и т.н. Добър практически съвет е да създавате серия или рубрики със съдържание, посветено на различни аспекти от една и съща тема. Любопитен момент тук е, че много специалисти наблюдават тенденция резултатите при AI търсения да са персонализирани спрямо автора на съдържанието, ако профилът му съвпада с този на търсещия.

Пример: Търсите екскурзия, на която да отидете с партньора си, а по подразбиране турагенциите вече инвестират време и средства в реклами и органично съдържание по вашите ключови думи и теми. В резултатите от търсенето ви обаче изненадващо се вмъква информация, споделена в малък блог на автор, който обикаля света с половинката си и препоръчва ексклузивно дестинации за романтични ваканции. Занапред резултатите от AI търсенията ще дават много по-голяма тежест на подобно профилирано съдържание, когато се наблюдават сходни характеристики между търсещите и предлагащите информация.

Още един съвет на експертите е да не пренебрегвате дългите ключови думи и фрази (5+ думи), които биват все по-използвани предвид ръста на voice searches, а сега вече и на AI търсенията.

Използвайте формати на съдържание, които AI все още възпроизвежда трудно

Имаме предвид по-рядко срещани формати на съдържание за ангажиране на аудиторията - анкети, куизове, инфографики и най-вече - видеа. Вероятно знаете, че YouTube е втората по големина търсачка след тази на Google, но има огромна преднина в определени категории потребителски търсения. Ето и две основни причини да използвате видеа, за да изпъкнете със своето съдържание онлайн в ерата на AI:

  • Видеата са част от резултатите при потребителски запитвания към Google Bard и ще бъдат част от новата AI търсачка на Google
  • Видеата са по-трудни за репликиране и възпроизвеждане като формат на съдържание от изкуствен интелект, което ще ви гарантира по-висока степен на уникалност онлайн.

Пример: съвсем скоро след публикуването си тази статия, написана от нашия екип, вероятно ще бъде пренаписана с помощта на изкуствен интелект и публикувана от друг бранд, което трудно можем да предотвратим.

Инвестирайте в потребителско преживяване още сега

С голяма вероятност, когато SGE замени напълно сегашния модел на търсене в Google, повечето уебсайтове моментално ще отбележат спад в трафика си просто защото класическите SEO фактори ще променят своята тежест. В този момент за всеки онлайн бизнес ще бъде важно да задържи максимален брой потребители, достигнали до сайта, за максимален период от време. С времето тази промяна все пак ще води по-качествен трафик на сайта ви особено ако сте спазили предходните препоръки и сте оптимизирали съдържанието си по дългоформатни ключови думи.

Няколко думи за Project Magi

В статията даваме примери с Google Bard, но само за да онагледим част от разликите между резултатите в търсачките и преживяването, което търсенето чрез AI ще може да ни предложи. В момента Google разработва своята нова AI търсачка, а проектът носи името Project Magi. През 2024 се очаква да видим изцяло променен интерфейс, функционалности и облик на Google Search, спрямо тези, с които го познаваме днес, а всичко това ще се отрази драстично на рекламните активности в Google Ads, стандартните SEO подходи и мултиканалното преживяване за брандовете. За всичко това предстои да ви разкажем в следващите месеци.

А дотогава не се колебайте да се свържете с екипа ни относно стратегията си за дигитален маркетинг и да заявите безплатна маркетинг консултация с екипа ни относно рекламните и брандинг активностите си.