Маркетинг партньор за твоя бизнес: Кой е правилният избор?

Маркетинг партньор за твоя бизнес: Кой е правилният избор?

Фрийлансър, вътрешен екип или маркетинг агенция? Изборът е ключов за постигане на бизнес целите ви, но с всеки изминал ден става все по-труден. В тази статия споделяме нашата гледна точка - че успехът се крепи на здраво партньорство между професионалистите, работещи заедно, без значение дали те са вътрешни или външни за компанията. Ще ви разкажем как ние се стараем да работим с клиентите си и какъв тип взаимоотношения са част от визията ни за ползотворна съвместна работа.

Как да изберем маркетинг екип за бизнеса си?

На първо място, ще се сблъскате с избора дали да потърсите специалисти на свободна практика (фрийлансъри), да се доверите на изнесен екип (маркетинг агенция) или да отворите вътрешни роли в компанията. Всяко едно от тези има своите предимства и рискове, като най-често изборът ви ще зависи от обема и разнообразието на маркетинг проектите в компанията, цената, качеството и опитът, които са ви необходими.

Коментираме темата от позицията на маркетинг агенция с пълното разбиране, че в някои случаи има и по-подходящи форми на съвместна работа за някои бизнеси. Въпреки това, вярваме, че има няколко общовалидни индикатора за успешно партньорство между маркетинг екипите и организациите:

Съвместната работа се случва с лекота

„Химията“ между двете страни е задължителен елемент за добрите взаимоотношения между клиента или бизнеса и маркетинг екипа, който работи по проектите. За да се постигне, е важно да има прозрачност и страните да са открити една към друга. Клиентите трябва да предоставят на агенциите ясна и детайлна картина на своите нужди, цели и очаквания. Това включва не само техническите аспекти на проектите, но и културните ценности и предпочитания на компанията. Маркетинг агенцията, от своя страна, трябва да бъде отворена за обратна връзка и да търси онези решения и предложения, които изграждат взаимноизгодно партньорство между двете страни.

Ученето и развитието са постоянни

Освен непрекъснато да усъвършенства знанията си за индустрията на клиента, добре е маркетинг агенцията да го информира за актуалните тенденции в маркетинга и инструментите, които ще са най-ефективни конкретно за неговия бизнес.

Комуникацията е на ниво

“Усещам ли тези хора като част от екипа си?” Задайте си този въпрос във връзка с работата си с вашия маркетинг екип, фрийлансъри или агенция. Добрата комуникация означава да говорите на момента, ако има проблем, да не се притеснявате да задавате въпроси и да бъдете включени в процеса на разработване на идеи и решения.

Доверие и разбирателство относно целите и измерителите за успех

Често очакванията на бизнеса се разминават с конкретните цели от дадени маркетинг активности и кампании поради ред причини: липса на разбирателство относно приоритетите, липса на прозрачност и неправилно управление на тези очаквания. В такъв процес уверете се, че и двете страни са напълно наясно с целта от всяка активност без скрит замисъл в ущърб на отсрещната страна. Ако сте от страната на маркетинг екипа, избягвайте предложения за услуги, които ще увеличат приходите ви, но нямат стойност за клиента. Ако сте от страната на бизнеса, бъдете наясно с измерителите за успех преди да отсъдите дали маркетинг екипът ви е свършил добре своята работа.

Отговорност и отзивчивост в случай на проблем

Във всеки проект и взаимоотношения има моменти, когато нещата не вървят по план. Позитивният подход не отрича предизвикателства, а ги приема като възможности за развитие. Той ни мотивира да намерим отговори, да разрешим конфликти и да открием правилния път. Задайте си въпроса дали, когато се появи някакъв проблем, можете да разчитате на обслужващата ви агенция за подробен анализ и намиране на най-доброто решение.

Стремеж към дългосрочно партньорство и една обща цел - успеха на бизнеса

Наблюдавайте дали маркетинг агенцията, с която работите, инвестира на първо място в уменията на своите собствени експерти, а след това и в изучаване на вашия бизнес, индустрия и конкретни нужди. Само така ще разберете дали партньорът ви се ангажира дългосрочно с проекта ви или по-скоро гледа на работата ви като поредната стандартна услуга, вместо индивидуално решение, което трябва да предостави.

Защо маркетинг агенция или изнесен екип?

Споделяме и защо за много успешни бизнеси работата с маркетинг агенция е най-печелившата алтернатива измежду различните възможности:

Пълен спектър от умения на едно място

С растежа на бизнеса си ще изпитате нуждата от различни специалисти в сферата на рекламата, дигиталния маркетинг, брандинга, дизайна и др. В много редки случаи ще имате възможност да откриете правилните хора, да ги наемете в компанията и постоянно да се грижите за тяхното развитие, възнаграждение и удовлетвореност от работата. Ако разчитате на изнесен екип обаче, още с началото на съвместната ви работа преминавате към ефективен и продуктивен процес, при който на фокус са резултатите.

Винаги подготвени специалисти

Най-ценният актив за маркетинг агенциите са техните експерти, а ангажиментът за непрекъснатото повишаване на познанията и уменията им е приоритет номер едно. Работата с маркетинг агенция ви гарантира работа с компетентни хора, които работят в сферата и трупат опит с много по-високо темпо в сравнение с експертите, обслужващи нуждите на един единствен бизнес.

Оптимални разходи за бизнеса

Често работата с маркетинг агенция е и най-изгодният вариант за бизнеса, защото предоставя гъвкавост и се базира на постигнати резултати. Почти всяка компания има променлива нужда от различни видове маркетинг специалисти и умения, които е по-трудно да нормира в стандартни трудови взаимоотношения. Партньорството с маркетинг агенция ще ви позволи гъвкаво да разрешавате именно този проблем и винаги да разполагате с необходимия ви ресурс и познания на момента.

Гледате си вашата работа

Ако бизнесът ви няма нищо общо с маркетинга и рекламата, онлайн присъствието и дигиталните инструменти за позициониране, то едва ли имате желание и възможност да развивате маркетинг специалисти, както и да управлявате работата им по ефективен начин, да се занимавате с различни контрагенти и т.н.. Работата с изнесен екип ви позволява да се фокусирате върху това, което умеете най-добре, и да делегирате допълнителните задачи към екипи, които умеят най-добре всичко останало.

Кой управлява (дигиталния) маркетинг във вашата компания? Ако и вие считате работата с изнесен маркетинг екип за предимство, свържете се с DGTalents и разберете как се грижим за бизнеса на своите партньори и защо вярваме в индивидуалния подход и решения за всеки един от тях.