7 AI Инструмента, които да използвате още днес

 7 AI Инструмента, които да използвате още днес

Дигиталният маркетинг е дейност, която постоянно се развива, а използването на AI инструменти и платформи играе все по-важна роля в него. Те са в полза на маркетинг експертите с цел да оптимизират своите стратегии, както и да подобрят изживяването на клиентите и да постигнат по-добри резултати.

7 AI инструмента, които можете да използвате още днес за оптимизация на дигитален маркетинг:

1. Chatfuel - платформа за създаване на чатботове, базирана на AI

Chatfuel ви позволява да създавате интерактивни и персонализирани чатботове без необходимост от програмиране. Използвайки обработка на естествен език (NLP), чатботовете на Chatfuel са способни да разбират потребителските заявки и да предоставят подходящи отговори. Улесненият му процес на интеграция в популярни платформи като WhatsApp, Instagram Chat, и Facebook Messenger прави този инструмент достъпен и лесно приложим.

Предимства и недостатъци на Chatfuel:

  • Удобен за потребителя: Интерфейсът на Chatfuel е лесен за разбиране, което го прави подходящ за хора без технически познания.
  • Интеграция с Facebook Messenger: Chatfuel е специализиран в създаването на чатботове за Facebook Messenger, което го прави удобен избор за фирми, които искат да автоматизират взаимодействието и комуникацията с клиенти.
  • Готови шаблони: Шаблоните на Chatfuel улесняват бързото създаване на чатботове, дори за начинаещи.
  • Ценообразуване: Chatfuel предлага безплатен план с ограничени функции. За допълнителните функционалности, които предлага, цената може да бъде висока.

2.Jasper – AI асистент за писане

Създаването на качествено съдържание е ключов аспект от дигиталния маркетинг. Jarvis, асистентът за писане с изкуствен интелект, подпомага маркетинг експертите и конкретно копирайтърите в подобряването на продуктивността и креативността им. С помощта на усъвършенствани езикови модели, Jarvis генерира висококачествено съдържание за блогове, социални медии и маркетингови материали. Способен е да предложи идеи за теми, да перифразира изречения и да създава описания за продукти. Една от изключителните му характеристики е възможността да предоставяте конкретна информация за бранда, например, специфичния му бранд речник от ключови думи, и при предоставянето на съдържанието той се съобразява с тях. Именно този процес на взаимодействие с предоставената информация относно бранда води до създаване на качествено съдържание.

Jasper screenshot

Предимства и недостатъци на Jasper:

  • Генерира текст в отговор на подадени конкретни задания
  • Поддръжка на 25+ езика
  • Интеграция с Grammarly и други разширения на браузъра Chrome
  • Гъвкавост: Jasper може да се използва за различни задачи, включително генериране на съдържание, писане на код и други.
  • Възможност за персонализиране на гласа на бранда
  • API достъп: Разработчиците могат да интегрират Jasper в своите приложения чрез OpenAI API.
  • Интеграция с Copyscape, инструмент за проверка на плагиатство (отнася се за платена версия).
  • Цена: Може да бъде висока, в зависимост от обема на употребата. Ако не се използва регулярно, то цената за целия пакет не би си струвала.
  • Риск за създаване на неподходящо съдържание: Съществува и опцията да предостави некоректни и нерелевантни резултати.

3. Grammarly - инструмент за проверка на граматика и правопис

Grammarly може да ви помогне да подобрите качеството на вашето съдържание. Гарантира съдействие за правопис и граматика в реално време, както и дава предложения за подобрение на стила и яснотата на писане. Същевременно, проверява достоверността на съдържанието, както и дали има наличие на плагиатство.

Предимства и недостатъци на Grammarly:

  • Проверка на граматика и правопис в реално време.
  • Разширения на браузъра: Grammarly се интегрира лесно с уеб браузъри, позволявайки проверка на написаното от различни онлайн платформи.
  • Предложения за подобрение: Grammarly предоставя конкретни предложения за подобрение на стила и яснотата на писане.
  • Ограничена безплатна версия: Разширени функции са достъпни само в премиум версията.
  • Развитие на зависимост от страна на потребители: Използването на Grammarly може да ограничи развитието на собствените умения за редактиране.
  • Проверка на текстове само на английски език: инструментът може да се използва само и единствено за нуждите от редакция на английски текстове.

4. DiffusionDraw - AI инструмент за визуално съдържание

DiffusionDraw предоставя възможност за създаване на впечатляващи графики и илюстрации без много усилие. Този инструмент е част от Chrome, което осигурява лесен достъп. Като алтернатива можете да използвате и Bing Image Creator, базиран на Dall-E, за създаване на атрактивно визуално съдържание.

DiffusionDrawPic

Предимства и недостатъци на DiffusionDraw:

  • Лесно използване: не изисква специални технически познания
  • Гъвкавост: може да се използва за създаване на различни видове визуално съдържание, включително графики, илюстрации и дори анимации.
  • Качество: генерира висококачествено визуално съдържание, което е сравнимо с работата на истински дизайнер.
  • Цена: предлага безплатен план, но с ограничени функции. За използването на разширени функционалности цената може да бъде висока.
  • Липса на прецизност: не е напълно точен, което може да доведе до създаване на грешни или нерелевантни изображения.

5.Vidyo.ai - AI инструмент, който генерира видеоклипове

Vidyo.ai може да генерира кратки “viral” видеоклипове от дълги видеоклипове. Той използва технология на изкуствен интелект, за да идентифицира най-ангажиращите части от видеоклипа и създава кратки, широко споделяеми клипове. Този подход е полезен за популяризиране на видеоклиповете в социалните медии и достигане до по-широка аудитория, като кратките видеоклипове често са по-привлекателни за потребителите.

Vidyo.ai

Предимства и недостатъци на Vidyo.ai:

  • Ефективен и спестяващ време
  • Цена: предлага безплатен план, но с ограничени функции. За достъп до повече функционалности цената може да бъде висока.
  • Риск от предоставяне на неподходящо и нерелевантни клипове спрямо исканите цели.

6. Wix - инструмент за създаване на уебсайт

Wix позволява на потребителите да въвеждат детайли за това, което искат да присъства на уебсайта, включително и да опишат предпочитания си за дизайн. Системата използва тази информация, за да генерира професионално изглеждащ уебсайт за минути.

Предимства и недостатъци на Wix:

  • Инструмент за създаване на висококачествено съдържание на уебсайтове
  • Автоматично генериране на видео трейлъри, изображения и функционалност за премахване на фона (background-a).
  • Предоставя безплатни препоръки за оптимизиране на потребителското преживяване на уебсайта
  • Липса на гъвкавост: След като изберете шаблон на Wix, не можете да преминете към друг без да създадете отново целия си уебсайт от нулата. Това може да бъде сериозно ограничение, ако решите да промените цялостния вид и усещане на сайта си по-късно.

7. Looka - персонален дизайнер

Looka е AI инструмент за създаване на графичен дизайн на уебсайтове, лога, визитки и други визуални бранд материали. Той използва изкуствен интелект, за да генерира персонализирани дизайни.

Предимства и недостатъци на Looka:

  • Лесен за използване: достъпен е дори за начинаещи. Можете да започнете с изготвяне на бриф, който описва вашите нужди, и след това да оставите инструмента да генерира различни дизайни.
  • Персонализация: можете да зададете предпочитания за цвят, шрифт и стил, и инструментът ще генерира дизайни, които отговарят на вашите изисквания.
  • Цена: Looka предлага безплатен план, но той е ограничен до 10 дизайна. За неограничен достъп до всички функции е необходим платен план.

Освен посочените по-горе, бихме могли да определим като най-разпространените и широко разпознаваеми AI инструменти - ChatGPT и Bard. ChatGPT се отличава с висока популярност и широко приложение в областта на чат-базираните системи за обработка на естествен език (NLP). Този инструмент предоставя възможност за автоматизиране на отговори в чатове, което го прави ценен инструмент за маркетинг експертите. Недостатъкът на безплатната версия е липсата на актуална информация, като този проблем може да бъде решен със заплащане за платена версия. От друга страна, Bard представлява инструмент, специализиран в създаването на текстове с висока качествена граматика и структура. Въпреки че не е толкова креативен като ChatGPT, той се отличава със своята способност да генерира актуално съдържание. За маркетинг експертите, този инструмент може да бъде ценен, осигурявайки текстове с висок стандарт.

Въпреки широката си популярност и двата AI инструмента имат недостатъци, като липсата на интуиция и усещане за релевантност при генерирането на текстове, както и много често липсва дълбочината в копирайтинга, която е характерна, когато се генерира от човек.

За да откриете различни AI инструменти, събрани на едно място, можете да разгледате директория за AI инструменти: Тази платформа предоставя обзор на различни инструменти и техните характеристики, което помага на маркетинг експертите да изберат подходящото решение за техните нужди.

AI инструментите могат да бъдат ценен актив за маркетинговите професионалисти. Те могат да помогнат за оптимизиране на стратегиите, подобряване на изживяването на клиентите и постигане на по-добри резултати в дигиталния маркетинг.

Изборът на правилния AI инструмент зависи от дефинираната целева аудитория и нейните нужди, както и от целите на маркетинговата стратегия. Важно е да се вземат предвид както предимствата, така и недостатъците на всеки инструмент, преди да се вземе решение кой или кои от тях ще се приложат в работата.

Тази статия не беше генерирана с нито един AI инструмент. Писахме си я по стария, традиционен начин - Copywriter в екипа ни.